La histamina es sintetitzada a partir de la vitamina B6 i del aminoàcid histidina, aquesta síntesis produeix als glòbuls blancs sang on es guarda en unes vesícules intracel·lulars i es alliberada en certes condicions.

La histamina és una molècula reguladora de molts processos biològics com la inflamació, la secreció de sucs gàstrics, la cicatrització de teixits, la regulació de la funció immunològica, actua com neurotransmissor del sistema nerviós central, etc.

La histamina també es produeix en els aliments, però aquesta no té cap funció fisiològica i en condicions normals es degradada per un enzim: “DAO”; quan l’activitat d’aquest enzim és baixa, o no hi ha la suficient quantitat, la histamina no es degradada per ser eliminada i s’acumula en plasma i teixits i es causa de moltes molèsties.

EFECTES ADVERSOS PER L’ACUMULACIÓ D’HISTAMINA

  • Sistema nerviós central
    • Migranya, mal de cap, mareig, etc.
  • Sistema Cardiovascular
    • Hipotensió, hipertensió, arítmies, etc.
  • Sistema epitelial
    • Urticària, èczemes, pell atòpica, psoriasis, dermatitis, etc.
  • Sistema digestiu
    • Colon irritable, restrenyiment, diarrea, mal d’estomac, ganes de vomitar, ventre inflat, etc.
  • Sistema muscular
    • Dolors musculars, fibromiàlgia
  • Sistema ossos
    • Dolos especialment columna vertebral
  • Mal de cap i dolor intens de la regla en el cicle menstrual

Per tant, limitar el seu consum i afavorir la seva eliminació es fonamental per millorar els símptomes que pot comportar el seu excés en el cos. Ara bé, el primer pas si un sospita que té una sèrie de símptomes que poden ser per un excés d’histamina, és fer una anàlisi de sang. Un pot anar pel seu compte a un laboratori i demanar que li facin una “Anàlisi de l’activitat de la DAO”. Si l’anàlisi és correcte podem descartar la histamina com a causa de les nostres molèsties. Ara bé, si el resultat diu que l’activitat de la DAO és deficient, cal prendre una sèrie de mesures. Cal tenir en consideració que l’aparició de símptomes no està lligada al consum d’un producte en concret sinó que pot associar-se a un conjunt d’aliments amb contingut variable d’histamina, sent possible l’aparició dels efectes després del consum d’aliments amb un baix contingut d’histamina, doncs el problema apareix amb l’acumulació d’histamina en el temps, no pel seu consum puntual.

MESURES

  1. No existeixen medicaments per tractar el dèficit de DAO; cal prendre “aliments dietètics per a usos mèdics”, que portin DAO.
  2. Seguir una alimentació en la que cal evitar el consum d’aliments amb alt contingut d’histamina.
  3. També hi ha una sèrie de medicaments d’ús força habitual que inhibeixen l’activitat de la DAO entre ells: “Analgèsics, mucolítics, antibiòtics, antidepressius, tranquil·litzants, antitussígens, etc.”

Faig aquí una relació d’aliments que cal suprimir o reduir al màxim, si la DAO no és suficientment activa, però a més a més tindríem que distingir entre aliments bloquejadors de la DAO, aliments que contenen altres amines biògenes, però per no complicar-ho aquests són els principals aliments a reduir o suprimir:

  • Formatges secs, principalment
  • Embotits, carns de porc
  • Productes en llauna
  • Brioixeria industrial
  • Farina de blat
  • Productes de soja
  • Begudes alcohòliques

Segons la intensitat i freqüència dels símptomes caldria o no afegir a aquesta llista més aliments a suprimir o reduir.

Per acabar, només remarcar que és molt important en cas de migranya i/o mal de cap fort, fer una anàlisi de la DAO, per així descartar si és per un dèficit de la DAO o cal buscar una causa diferent del trastorn.