634 744 893

Entre els animals mamífers, l’ésser humà és l’únic que ha incorporat de forma habitual a la dieta l’ús de llet d’una altra espècie animal, inclòs s’ha fomentat com alternativa a la llet materna, això si adaptada. Cal recordar que la llet més adient per al ésser humà és de la seva pròpia espècie.

No s’aconsella als lactants que consumeixen llet de vaca abans de l’any, per ser considerat un aliment molt al·lèrgic, difícil de tolerar i pobre en ferro.

Sobretot en lactants, que tenen la mucosa intestinal més permeable, la caseïna (proteïna) pot arribar a la sang generant anticossos afavorint al·lèrgies i/o intolerància alimentària.

Intolerància a la llet? Es deu a la poca o falta de lactosa (enzim que transforma la lactosa – sucre de la llet – en glucosa i galactosa). Al arribar la llet al budell gros sense digerir, irrita la seva mucosa provocant diarrea, gasos, còlics, etc.

Algunes qüestions sobre la llet de vaca

De la llet, la caseïna i la gamma globulina bovina, són molt immunològiques (contribueixen al desenvolupament de malalties autoimmunes).

La pasteurització i la homogeneïtzació de la llet provoquen:

  • Que el calci modifiqui la seva estructura molecular i sigui de més difícil absorció
  • Que les grasses saturades – aquelles que afavoreixen la formació de prostaglandines i leucotriens inflamatoris – traspassin les parets intestinals, augmentant així els nivells de colesterol i de les pròpies grasses saturades a la sang.

Hi ha bastants motius per plantejar-se si cal mantenir el consum de llet en la nostra alimentació; per enumerar-ne algunes més:

  • La carga hormonal
  • Antibiòtics i altres fàrmacs, utilitzats en els tractaments i prevenció de malalties infeccioses de les vaques
  • Existeixen moltes malalties relacionades amb el consum de llet (anèmia per falta de ferro, artritis, asma, colitis, malaltia de Crohn, fatiga crònica, etc.
  • Beure llet de manera habitual pot fer augmentar la mucositat

Es pot retirar la llet de forma immediata?

Sí i sense cap tipus de problema; no és un aliment imprescindible. Només cal procurar que la resta de la dieta sigui equilibrada.

I en tot cas, si es pren llet de vaca, fer-ho molt esporàdicament i, si fos possible, que sigui llet de vaca ecològica. Encara que el millor es fer servir d’altres llets com les de la civada, quinoa, ametlles, etc.