634 744 893

Són moltes les persones que quan veuen que tenen febre es mediquen (Ibuprofèn, paracetamol, etc.) i més els pares quan veuen que els seus fills tenen febre. Es més, a vegades, la por els hi provoca tal ansietat que molts opten per fer servir de forma immediata aquests fàrmacs. L’Associació Espanyola de Pediatria considera que no té justificació un tractament farmacològic fins que la temperatura (recte 38ºC, aixella 38,5ºC) no superi aquests valors.

La febre no és una malaltia sino que és un mecanisme de defensa del nostre cos; estimula l’actitivtat de les cél·lules immunitàries i s’activen ua sèrie de processos immunològics que impedeixen a virus, bactèries, fongs, etc. replicar-se i extendre’si amb el temps acabar amb ells. I quan més alta és la temperatura amb més rapidesa i eficàcia actuen les cél·lules del sistema immunitari.

Forçar la baixada de la temperatura amb fàrmacs sense autèntica necessitat és un gran error, doncs no es permet al sistema immunitari defensar-se adequadament. Cal tenir present que els clònics (ibuprofé, paracetamol, etc.) no són fàrmacs inofensius, tenen els seus efectes negatius, pel bon funcionament del cos.

QUAN ANAR AL PEDIATRA

Sobretot quan no coneixem l’orígen de la febre. Les malalties que la provoquen amb més freqüència són les infeccions gripals, els constipats, infeccions de l’oïda, infeccions digestives, una dent que està sortint, etc. I, com a norma, un nen/a petit/a (menys d’1 any) per sobra de 38º durant vàries hores i més grans per sobre de 39º. També si s’observa qualsevol símptoma fora del normal (ventre dur, dolor al clatell, etc.).

En una persona adulta, si la febre és ocasionada per un procés infecciós a nivell respiratori, digestiu, etc. i arriba a 40ºC podríem plantejar-nos pendre fàrmacs per baixar la temperatura. Les persones de la 3ª edat solen tenir més dificultat per presentar febre que les persones joves i els nens. Per això, la febre en una persona gran pot indicar la possibilitat de que hi hagi un problema de salut important. Tot i això, cal tenir en consideració que la febre és un símptoma beneficiós que serveix per a combatre la malaltia i que la millor actitud no és suprimir-la, sinó tractar les causes que la provoquen.

Fàrmacs

COM ACTUAR EN CAS DE FEBRE

  • Evitar passar fred, és el mateix cos el que ens diu si fa falta abrigar-nos més o menys
  • Tampoc pendre begudes fredes
  • No menjar mentre hi ha febre
  • Beure força aigua, millor infusions, caldo vegetal, sucs de fruita (taronja, etc.)
  • Procurar fer repòs absolut

Per reduir la febre – i si puja per sobre dels valors comentats – va bé fer el següent:

  • Amb una tovallola, es mulla amb aigua freda, s’escorra bé i es fa una fricció ràpida de tot el cos (com qui vol treure la suor de la pell); es comença per les extremitats (cames, braços), després l’esquena, part frontal, cara. S’ha de fer ràpid i abrigar-se, és molt important no passar fred. Va bé fer aquesta neteja de la pell, treure la suor i toxines que s’eliminen. Ho podríem fer entre 2 i 3 vegades al dia.

Aplicació de fred

Pot fer-se posant compreses o tovalloles humides amb aigua freda als braços, canells i front a la vegada; a la que es senti fred o sigui desagradable retirar-ho tot i abrigar-se. Es pot fer vàries vegades al dia.

Recordar que l’objectiu és mantenir la febre – si tenim clar el seu orígen – pel benefici que suposa en la lluita contra la malatia.