El sucre blanc que comprem al supermercat és la sacarosa, obtingut industrialment a partir de la remolatxa o la canya de sucre. És sacarosa i, a més a més, no aporta vitamines, ni minerals, ni aminoàcids; per això es diu que aporta calories buides.
El cos transforma la sacarosa en glucosa, que és el principal combustible de les cèl·lules. Aleshores, on està el problema i els efectes nocius de consumir sucre?
Quan la sacarosa entra en el cos, per a que es transformi en calories, el nostre cos té que metabolitzar-la; el pàncreas comença a produir insulina per reduir els nivells de glucosa en sang i traslladar-la als diferents òrgans, músculs i cèl·lules nervioses, que així obtenen energia. Si l’aportació es continua i supera les necessitats de les cèl·lules, acaba acumulant-se en forma de greix.
El metabolisme del sucre no aporta res interessant, és més, fa falta la participació de vitamines i minerals com Vit. B1, Crom, Zinc i/o Magnesi que no podran ser utilitzats en altres processos fisiològics. També l’excés de sucre acidifica la sang i en resposta el cos extreu calci dels ossos per mantenir un Ph correcte.
El cos no necessita sucres lliures, però pot tolerar-los en unes dosis mínimes que poden fer-se servir per donar un cert sabor a postres i altres preparats que es consumeixen en moderació. Segons la OMS, els sucres que es troben de forma natural en fruites i verdures, no són considerats com a sucres lliures que tinguin que limitar-se. Els sucres lliures són bàsicament:
- Glucosa
- Sacarosa
- Fructosa
El que el cos necessita són hidrats de carboni dels que pugui extreure fàcilment glucosa, combustible dels músculs en funcionament i sobretot del cervell. La glucosa s’obté sense dificultat dels hidrats de carboni que hi ha en la fruita, verdura, cereals, etc.
El consum desmesurat de sucres lliures (sacarosa, etc.) té unes conseqüències molt greus pel bon funcionament del cos, per citar-ne unes quantes:
- Tendència a l’obesitat i diabetis
- Alts nivells de sucre en sang s’associa a conductes agressives i hiperactivitat
- Altera la flora intestinal, afectant al bon funcionament del sistema immunitari
- Els globus blancs tenen menys capacitat de lluitar contra bacteris i virus patògens
- Afavoreix la càries
- Pot alterar el balanç dels minerals dels cos
- Pot augmentar el nivell de triglicèrids
- Quan més sucre és pren, més elasticitat i funció dels teixits es perd
- Es desaconsella en persones amb càncer, cons les cèl·lules canceroses són gran consumidores de glucosa.
I la llista podria ser molt més llarga! Per a resumir: el sucre és un gran desvitalitzant del nostre cos. Així que, evitem-lo al màxim!
Els sucres lliures són Glucosa, Fructosa i la Sacarosa que un cop digerida serà Fructosa i Glucosa, tant mateix tots tres són hidrats de carboni, concretament la glucosa i fructosa hidrats de carboni simples o monosacàrids, la Sacarosa un disacàrid. Els tres sucres també formen part dels sucres presents en plantes. Doncs, si no són sucres que s’han de limitar per què un excés pot comportar problemes? No entenc la confusió entre menjar hidrats de carboni en comptes de sucres ja que els sucres també són hidrats de carboni, també trobo exagerada l’afirmació “el cos no necessita sucres lliures”. Salutacions.