634 744 893

La planta de la que és fruit el noni, creix majoritàriament en zones tropicals com la Polinèsia, Hawaii i alguns països de Centre Amèrica. Té una sèrie de propietats terapèutiques realment espectaculars.

Nocions bàsiques del metabolisme de la fruita noni
El suc de noni estimula el funcionament òptim del nostre sistema immunològic, regulant la funció cel·lular i la regeneració de les cèl·lules danyades. El fet que el suc de noni actuï a nivell cel·lular primari (polisacàrids i proteïnes) explica perquè serveix per a una gran varietat d’afeccions.
El funcionament òptim del nostre sistema immune és bàsic per al nostre benestar general; cada reacció bioquímica de les nostres cèl·lules utilitza enzims i tots els mecanismes de comunicació cel·lular fan ús de receptors cel·lulars. Els fitonutrients de la fruita noni exerceixen la seva acció a aquest nivell. D’aquesta manera es pot comprendre la seva varietat d’aplicacions. En general, es beneficien tots els sistemes de l’organisme:
• Cardiovascular
• Circulatori
• Endocrí
• Gastrointestinal
• Immune
• Nerviós central i perifèric
• ossi-esquelètic
• Renal
• Respiratori
Un fitonutrient és un nutrient contingut en un vegetal que posseeix propietats beneficioses per a l’organisme que van més enllà de la simple alimentació. Els seus fitonutrients intervenen en el control i la regulació de gran quantitat de funcions cel·lulars. Quan els nutrients del noni arriben a parts específiques de les cèl·lules, com les mitocòndries, els microsomes, l’aparell de Golgi, el reticle endotelial, els sistemes de transport d’electrons, el DONEN, el RNA, etc es combina amb altres agents bioquímics naturals i blocs constructors (hormones, proteïnes, enzims, serotonina, vitamines, minerals i antioxidants) on exerceix la seva acció gràcies a la funció de l’aparell de Golgi. A més, el noni estimula la producció cel·lular de l’òxid nítric, que serveix per facilitar la comunicació intracel·lular.

Components, propietats i acció
• xeronina
• antraquinonas
• Terpens
• Esteroles
• glicòsids
• Aminoàcids
• Àcids
• Vitamines i minerals
o A, C, E, B1, B2, B6, B12, Niacina, Biotina, Àcid Pantoteico (B5), àcid fòlic, calci, ferro, fòsfor, magnesi, zinc, coure, crom, manganès, molibdè, sodi, potassi
• Sucres
o Fructosa, glucosa, Hexosa, ramnosa, pentosa
• Altres
o escopoletina, Pectina, Morindina, Morindadiol

La xeronina
És un alcaloide que actua sobre el nucli de les cèl·lules, aportant més energia física i mental. El noni és la principal font de proxeronina, que el fetge guarda per anar alliberant-la a la sang aproximadament cada 2 hores, transformant-se en xeronina, amb la qual les cèl·lules regularitzen nombroses funcions fisiològiques.

Antraquinones
Aquestes substàncies comprenen un gran grup de molècules químiques que es troben a les plantes superiors, així com a la planta del noni, i en algunes plantes inferiors, com en les molses, els líquens i els fongs.
Algunes antraquinonas són agents antibacterians demostrats, combaten el bacteri Staphylococus aureus productora d’infeccions en el cor. El Bacillis subtilis, l’Escherichia coli, la Salmonella i la Shigella productores d’infeccions a l’aparell gastrointestinal. La Pseudomona aeruginosa que produeix infeccions cutànies i altres causants de refredats, febres i altres problemes de salut. A més, les antraquinones estimulen l’activitat de tot l’aparell digestiu, augmentant el flux de la bilis, les secrecions i els enzims necessàries en la digestió.
Combaten inflamacions, paràsits i tumors. Alguns d’aquests compostos són també considerats com analgèsics (calmants del dolor). Els estudis amb noni han confirmat que el suc de noni és un analgèsic poderós. De fet, els estudis han demostrat que posseeix un 75% de l’eficàcia de la morfina i sense els efectes tòxics derivats d’aquesta segona.
Les antraquinonas també han estat usades per a combatre infeccions fúngiques així com posseeixen l’habilitat de millorar la immunitat del cos. Les antraquinonas participen en els processos metabòlics cel·lulars de la respiració i el creixement.

Beneficis del Noni

Terpens
Els terpens són una família de compostos que estan àmpliament distribuïts en el món vegetal. Alguns tenen activitats biològiques mentre uns altres són usats per a diferents activitats comercials (compostos olorosos en perfums). Són substàncies que apareixen a la majoria de resines i olis essencials de les plantes. Per exemple, els terpens són els principals components en els olis dels cítrics i inclouen els bioflavoniodes i els carotenoides.
Aquestes substàncies combaten les infeccions micòtiques i bacterianes i hi ha moltes històries que avalen que els terpens són útils en el tractament del glaucoma, els símptomes de l’esclerosi múltiple, les lesions espinals i en reduir la severitat dels efectes secundaris de la quimioteràpia.
L’eugenol és un terpè molt aromàtic i alhora amb activitat germicida elevada. És el principal constituent de l’oli de clau i és àmpliament usat com a analgèsic dental (16). El eugenol indueix l’anestèsia del nervi trigeminal, associat amb la neuràlgia trigeminal o tic dolorós. Aquesta malaltia s’expressa com un dolor intens al llarg del costat de la cara. El eugenol ha mostrat propietats antitumorals i, encara que poc se sap de com actua, els estudis ens revelen interessant informació concernent a la seva activitat biològica.

El betacarotè, un altre terpè, és un carotenoide, un membre del grup més estès de pigments naturals. Els carotens són els més poderosos agents contra el radical lliure del singulete de l’oxigen, moltes vegades més potents que la vitamina E.

Per les seves propietats antioxidants, la presència de betacarotens en el nostre cos ofereix protecció a les grans cèl·lules “menja bacteris” del sistema immune anomenades fagòcits així com incrementa la producció d’altres cèl·lules immunitàries. Les cèl·lules “natural killers” que ataquen els tumors són més actives.
El betacarotè ha estat un dels compostos entre els molts amb els quals s’ha testat si el seu consum podria reduir els nivells de colesterol en sang. Es va trobar que redueix significativament els nivells de colesterol, fent d’ell un important nutrient per a ser inclòs en la dieta humana (22). També s’ha descobert que el betacarotè redueix el risc de patir atacs de cor en dones (23).
El betacarotè consisteix en dues vitamines A unides. L’enllaç pot ser trencat en les nostres cèl·lules donant lloc a vitamina A lliure que podran fer servir els teixits. Aquesta estructura atorga al betacarotè ser una font vegetal de vitamina A eliminant els riscos del consum elevat de vitamina A provinent de fonts animals. De les tres formes en que pot estar present el betacarotè, alfa, beta i gamma, la més important per a nosaltres és la que dóna lloc a la vitamina A en el cos humà. De fet, el betacarotè genera dos terços de la vitamina A que necessita el nostre organisme.
La vitamina A és important per a la vista nocturna i per a la formació i el manteniment del funcionament saludable de la pell i les membranes mucoses que constitueixen la primera barrera de defensa del nostre organisme enfront d’atacs externs. Aquesta important vitamina també beneficia el tracte gastrointestinal, al sistema respiratori i al tracte genitourinari.
Prendre diàriament suc de noni serà una bona font d’aquesta vitamina.
El limonè, un altre terpè, s’està estudiant recentment si juga algun paper en l’alzheimer (25). Els resultats mostren que és eficaç en la millora dels símptomes de la malaltia. El limonè també posseeix cert antagonisme a la formació tumoral (26) i a l’activitat bacteriana (27).
L’àcid ursólic és un dels components desconeguts del suc de noni. Aquest terpenoide també és conegut com ursonol o prunol i es troba de forma natural en molts aliments i plantes medicinals. Després de nombrosos estudis, s’ha descobert que posseeix activitat medicinal quan s’usa tòpicament (a la pell) i internament (29). L’acció de l’àcid ursólic és probablement una de les raons per les que el suc de noni es comporta tan bé eliminant les infeccions micòtiques i els símptomes inflamatoris quan s’aplica tòpicament.

Les investigacions també han demostrat que l’àcid ursólic també és útil en la lluita contra la leucèmia i contra la SIDA i les seves propietats anti-histamínicas (37) poden reduir les reaccions al·lèrgiques.

El noni, beneficis

Esterols
Els tres fitosterols més importants són el sitosterol, l’estigmasterol i el campestrol. Els tres es troben en el suc de noni, fortificant encara més les seves capacitats nutricionals.

Glicòsids
També són anomenats glucòsids. Són un grup de compostos orgànics que es troben en abundància en el regne vegetal. Estan formats per una combinació de sucres simples (monosacàrids) i components no carboni-hidrogen. Els sucres embolicats poden ser la glucosa, la ramnosa, la xilosa, la fructosa o qualsevol altre sucre on el residu sigui un esterol, un terpè, un antraquinona o altres substàncies. Uns d’aquests glucòsids són les glucopiranoses que regulen els nivells de sucre.
Dos dels glicòsids importants del suc de noni són el asperulósid i l’acubina. Tradicionalment, el asperulósid ha estat usat com diurético i per tractar la inflamació, les varius i la flebitis (45). Les investigacions indiquen que és un anticlastógeno (prevé el trencament dels cromosomes) com a resultat de la seva capacitat antimutágena o per resistència a la mutació juntament amb l’ADN (46). I tant el asperulósid com la acubina tenen activitat antibiòtica potent que complementa l’activitat de les antrquinonas. L’ús tradicional del noni per al tractament de la inflamació ho expliquen certs glucòsids que han estat capaços d’inhibir la COX-1, un enzim mediadora de resposta inflamatòria (63).

L’escopoletina
Pertany a un ampli grup de compostos anomenats cumarinos. En diversos estudis, la escopoletina ha mostrat propietats hepatoprotectores (protectora del fetge) (48), inhibidores del creixement de Escherichia coli en l’estómac (49) i antibacterianes contra Staphylococcus aureus, Strep. Pneumoniae, Strep. Sp., Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa i Haemophilus influenzae (50). Aquestes espècies bacterianes són responsables de diversos desordres com el menjar en mal estat, la septicèmia, la pneumònia, la nefritis, algunes infeccions urogenitals, l’endocarditis, algunes infeccions respiratòries, la gastroenteritis i moltes més.
La escopoletina ha mostrat un efecte antiinflamatori potent (64) que ha estat particularment útil en el tractament de la bronquitis i l’asma. La escopoletina és el component del noni útil en el tractament de l’artritis comú, reumatoide i altres malalties de tipus reumàtiques. Actua més eficaçment que les drogues antiinflamatòries habituals ja que només inhibeix l’augment dels nivells de l’enzim COX2, causant de la inflamació, el dolor i la febre. Però manté intacta l’enzim COIX1, per això no fa mal a l’estómac. A més de antiinflamatori i analgèsic, és un antihistamínic natural (molt útil en casos d’al·lèrgies); tot això excel·lent per al moviment uniforme i suau de les articulacions.

Pectina
Aquesta fibra és un polisacàrid no celuloso. Forma part de la fibra continguda en el suc de noni i desenvolupa importants funcions en el tracte gastrointestinal, el qual intervé en la salut del cos al complet.
La pectina absorbeix aigua i redueix el buidatge de l’estómac a l’intestí prim. Per aquesta acció i ja que roman a l’estómac ens dóna sensació de sacietat. La pectina també enllaça els àcids biliars i el colesterol i regula l’absorció de la glucosa per la paret de l’estómac, important per a aquells que requereixin nivells baixos de sucre en sang.
Se sap que en dietes amb alt contingut en greix i baix en fibra, provoquen alta excreció de bilis al costat de la femta. Aquesta situació promou tumors ja que els bacteris del còlon converteixen la bilis en àcids secundaris. Uns àcids que actuen com a promotors de tumors en l’intestí. La pectina en la dieta incrementa la quantitat de matèria que creua l’intestí reduint la concentració de la femta i dels àcids potencialment carcinogènics. La pectina també accelera el trànsit intestinal, reduint així el temps que tenen els bacteris del còlon per metabolitzar els compostos. La pectina també altera el metabolisme dels bacteris del còlon reduint la producció de compostos carcinogènics.

Àcids
Entre els àcids del suc de noni es troben alguns àcids grassos importants per al metabolisme del nostre organisme.
L’àcid acètic és l’àcid bàsic per a la formació dels àcids grassos en el procés anomenat lipogènesi.
L’àcid linoleic és l’únic àcid gras essencial (no pot ser fabricat pel nostre organisme a partir de la dieta). El suc de noni conté àcid linoleic. Aquest àcid gras es fa servir en diverses funcions importants del nostre cos:
• Reforça les parets dels capil·lars i les membranes cel·lulars reforçant la fermesa de la pell. La deficiència d’àcid linoleic condueix al trencament de la integritat epitelial característica en èczemes i lesions de la pell.
• Es combina amb el colesterol per formar compostos importants
• Ajuda a reduir els nivells de colesterol en sang així com fan altres àcids grassos no saturats
• És el principal precursor de compostos essencials entre els quals s’inclouen les prostaglandines. Aquests i altres compostos vitals són necessaris per regular importants funcions corporals (62)
L’àcid caprílic és una de les substàncies que li dóna l’olor de formatge vell al suc de noni. Malgrat la seva olor, aquest àcid gras exhibeix propietats inhibitòries de fongs i llevats que creixen en el cos humà (com la càndida). Les toxines d’aquests organismes poden debilitar el nostre cos permetent a altres establir-se. L’acció de l’àcid caprílic és molt valuosa per a prevenir-lo. En el suc de noni, aquesta acció antibacteriana, és sinèrgica entre molts dels seus compostos.
Altres àcids graos i l’àcid butíric combaten l’excés de sequedat i l’aspror de la pell i del cabell. En la majoria dels casos, la salut de tots dos es basa simplement en incrementar el col·lagen, un component del teixit connectiu, i restaurar els nutrients que necessiten.

Òxid nítric
El òxic nítric no és un component del noni. El noni estimula la producció d’òxid nítric – segurament mitjançant la escopoletina -, un gas que el nostre cos compleix innombrables funcions (70): dilata els vasos sanguinis, la qual cosa contribueix a normalitzar la pressió arterial, ia millorar la circulació i l’oxigenació, prevenint la impotència i millorant la memòria, combat radicals lliures, evita la coagulació prematura de la sang, causants d’infarts cardíacs i cerebrals; estimula el sistema immunològic contra bacteris, virus, cèl·lules canceroses; manté els nivells d’insulina en la sang prevenint la diabetis. Estimula la glàndula del creixement.

Breu revisió de les propietats del noni i alguns casos concrets
El noni i les proteïnes
Les investigacions semblen indicar que els nutrients del noni estan implicats en la regulació de la forma i la rigidesa de certes proteïnes. Aquest procés assegura que les proteïnes funcionaran correctament. Considerant que gran part del nostre organisme està format per proteïna, podem veure que el noni serà un aliment important.
El noni, per la seva acció sobre les proteïnes, presenta un ampli ventall d’efectes positius en el benestar físic. No és estrany que, el suc de noni, millori la funció i l’estructura de les hormones i anticossos, del teixit connectiu, dels enzims i dels neurotransmissors. Considerant que qualsevol mal funció o deficiència d’aquestes proteïnes, ens porta a un espectre de condicions de malaltia bastant ampli, la possibilitat de l’acció del noni sobre el cos és enorme.
Les condicions directament relacionades amb les proteïnes poden ser la tensió premenstrual (TPM), els símptomes menstruals, l’acne, l’artritis, el lupus, els desajustos de la son, la depressió, els problemes digestius, les deficiències en el metabolisme del fetge i una pobra resposta del sistema immune.
El suc de noni millora l’activitat de la glàndula pineal, localitzada en el cervell. Aquesta glàndula és un dels llocs de producció de la melatonina, a partir de la serotonina. La serotonina i la melatonina ajuden a regular la son, la temperatura, els estats d’ànim, la pubertat i els cicles ovàrics. La serotonina també ajuda a modificar la freqüència de l’energia corporal. El suc de noni també mostra una considerable activitat reguladora hormonal especialment efectiva en dones que han iniciat el període de menopausa.

El noni i el càncer
Un gran nombre d’estudis estan centrant la seva atenció en dilucidar a través de quines vies es pot mostrar el noni actiu en la prevenció del creixement de tumors (67). Sembla ser que, de moment, els dos principals factors preventius són l’estimulació del sistema immune que produeix el noni de manera general (68) i un polisacàrid amb activitat inmumoestimuladora (69).

La fibromiàlgia i en síndrome de disfunció immune de fatiga crònica
La fibromiàlgia cursa de manera habitual mitjançant:
• Dolor corporal generalitzat que empitjora amb el fred, l’estrès i l’activitat física
• Manca de vitalitat que genera cansament sense motiu aparent
• Rigidesa generalitzada
• Problemes durant el son i dificultat per conciliar
• Depressió, ansietat, pèrdua de la memòria i de la capacitat de concentració
• Tumefacció muscular
• Mal de cap des de lleu a molt dolorós, de vegades acompanyats amb malestar a la boca de l’estómac i vòmits
• Colon irritable, diarrea, restrenyiment i dolors abdominals
• Dolors menstruals i dismenorrees
• Problemes en la bufeta de l’orina
La gran quantitat de nutrients que conté el suc de noni explica els seus efectes sobre la fibromiàlgia més enllà del simple fet d’observar a persones que han millorat gràcies a la ingesta diària del suc.
Com actua el noi en la fibromiàlgia? L’explicació més plausible del fet que les persones amb fibromiàlgia que consumeixen noni diàriament milloren en tots els seus símptomes, rau en l’eficàcia del suc per combatre el dolor, millorar l’estat d’ànim i potenciar el sistema immune.
La noni és altament efectiva combatent el dolor, posseeix el 75% de l’eficàcia de la morfina, per fer un símil, però sense efectes tòxics. Si s’aconsegueix controlar la disfunció en el dolor, ja sigui mitjançant regular la hiperproducció de substància P i / o mitjançant disminuir la sensibilitat les cèl·lules que reben el seu estímul (receptors de la substància P), aconseguirem portar a la zona afectada de disfunció a la normalitat. La regulació d’aquesta funció cel·lular permetrà que tant els receptors cel·lulars de la serotonina com la seva producció, tornin a ser actius, amb els beneficis en els símptomes que això pot generar.
La escopoletina del noni millora el reg sanguini, disminueix la tensió arterial i estimula la producció d’òxid nítric, un gas que actua de neurotransmissor. Aquest gas és responsable de regular altres estímuls relacionats amb el dolor i la inflamació, així com d’estimular la secreció hormonal. Es creu que aquesta estimulació hormonal seriosa causant de millores en la producció de serotonina.
El noni en conjunt, mediantes aquestes vies, frena el dolor, obre vies de recepció de serotonina i estimula la seva producció. Aquest conjunt de reaccions bioquímiques explica la millora en els principals símptomes de la fibromiàlgia, dolor i depressió / ansietat, a més d’en la millora dels ritmes circadians regulats per la serotonina, que inclouen el somni i la gana.
Un altre dels possibles derivats del dolor, l’endormiscament muscular i la rigidesa articular, també ho combat l’eugenol, que s’ha mostrat eficaç tant combatent el dolor en general com anestesiant el nervi trigeminal, que travessa la cara, i relaxant la musculatura llisa permetent millorar la contracció muscular mitjançant acció calmant i reconfortant.

El noni i les addiccions
No existeixen proves de laboratori o estudis clínics que ajudin a dilucidar el perquè del benefici que suposa el noni per deixar les addiccions. El que si hi ha són moltes evidències de persones que han aconseguit disminuir la intensitat de les seves addiccions o fins i tot deixar-les completament amb la presa regular del suc de noni. Aquestes dades són empírics que tenen un valor considerable encara que molts metges podrien atribuir a l’efecte placebo.

Beneficiar-se del noni
Moltes persones en començar a prendre noni se senten millor gairebé immediatament però els canvis positius duradors en la salut no ocorren fins que estan sostinguts per canvis reals en les cèl·lules. Aquests canvis requereixen temps. El noni ens ajuda a tenir una millor qualitat de vida.
Durant el procés de regeneració de l’organisme, el dolor i altres símptomes poden desaparèixer, però això no vol dir que la malaltia estigui definitivament curada; ja que porta temps reemplaçar les cèl·lules malaltes per cèl·lules sanes. Si abusem de la nostra salut, podem causar un estrès addicional en el teixit que està curant i els símptomes poden tornar per recordar-nos que hem de cuidar més.
És habitual que les persones que han estat malaltes durant un llarg període de temps passin per alt petits progressos en la seva salut a conseqüència de la ingesta del suc de noni i que en alguns moments pensin que no els està ajudant prou. Han de recordar que millorar la salut no només és obtenir un nivell de benefici immediat, sinó que el fet de poder mantenir-se i evitar empitjorar, pot ser una gran fita. Moltes vegades el noni actua primer sobre els nostres aspectes no físics. Potser comencem a ser més pacients, calmats, alegres, més capaços de manejar l’estrès i les emocions o, potser, menys irritables, impacients, o malhumorats. No cal passar per alt els efectes benèfics d’aquesta nova condició anímica sobre la salut.

El noni com fruita holística
Quan es comença a prendre noni per alguna afecció en concret, ja que el noni actua holísticament en l’ésser humà, permet millorar el físic a més de velles lesions i exigències de la salut, en particular, emocions intenses que poden estar impedint que els símptomes superficials vagin desapareixent. L’únic que pots fer és seguir prenent la dosi de noni que correspongui i observar com flueixen, de dins cap a fora, totes aquestes situacions del passat i deixar-les passar fins que arribi el moment en què s’integrin totalment.
La salut millora en cicles. A cada període de millora en la salut, li segueix un període de benestar. S’hi poden experimentar aspectes positius com:
• Memòria augmentada
• Capacitat de pensar més clara (lucidesa)
• Onada de creativitat i noves idees
• Sentit del benestar millorat
• Vitalitat més gran que la usual
• Major claredat i introspecció respecte al significat de la pròpia vida
• Habilitat interior per apreciar una perspectiva general de la vida a si mateixa, o de situacions diverses en què es pugui estar involucrat.
• Major sensibilitat als propis pensaments, necessitats i sentiments, així com també als dels altres.
Naturalment, cal donar-li la benvinguda als aspectes positius, però cal tractar de no decebre quan aparentment desapareixen. El cos aviat s’adapta a aquest nivell major de salut i les positividades disminueixen segons s’acomoden dins de nosaltres en aquest nou estat. En aquest moment, aquest és el nostre estat de salut normal. Prendre noni ajuda a conservar aquest estat superior i a poder donar la benvinguda, al seu moment, a un altre estat millor de salut de benestar.